• Toneel

Antigone

Het Nationale Theater

Het Nationale Theater brengt een moderne versie van de Griekse tragedie ‘Antigone’, dé klassieker over de jonge, opstandige vrouw. 

Nina Spijkers regisseert een grootse voorstelling vol livemuziek, over familie, politiek, stabiliteit en rebellie, die draait om de vraag: wat weegt zwaarder, het maatschappelijke of het individuele belang?

De twee broers van Antigone komen allebei om bij de bloedige strijd om Thebe. Als enig overgebleven man in de familielijn moet hun oom Kreon de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de als landverrader bestempelde broers wordt begraven. Wie dat tóch doet, wordt met de dood bestraft. Antigone is echter vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven en weigert zich neer te leggen bij de macht van haar oom. Ze zoekt steun, maar raakt steeds meer geïsoleerd. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht. 

Met Mark Rietman, Yela de Koning, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus en Mike Zanting.

Na Shakespeares ‘Coriolanus’ keert Nina Spijkers terug naar de politieke arena: “Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt? Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van ‘Antigone’ in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.” 

Prijzen

Rang 1

€ 32,50

Rang 2

€ 30,-

De prijzen zijn inclusief (pauze)drankje.

Cast & Creatives

Tekst: Jean Anouilh 

Vertaling: Bo Tarenskeen 

Regie: Nina Spijkers 

Spel: Yela de Koning, Mark Rietman, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus en Mike Zanting

Scenografie: Dennis Vanderbroeck 

Dramaturgie Remco van Rijn