• Toneel

De Aanslag

Leendert de Ridder, Henriëtte Tol e.a.

De veelgeprezen toneelbewerking van Harry Mulisch’ bestseller, die vijftien jaar geleden op de planken van vele uitverkochte theaters stond, komt terug in de theaters. Ook nu, tachtig jaar na de bevrijding is ‘De Aanslag’ een must-see, een indringend verhaal over schuld, verantwoordelijkheid en de impact van oorlogsherinneringen.

De hongerwinter 1945. Naast het huis van de twaalfjarige Anton Steenwijk wordt een collaborerende agent doodgeschoten. Zijn buren verplaatsen het lichaam voor Antons huis. Nadat zijn familie is opgepakt en gefusilleerd door de Duitsers, blijft het waarom van de gebeurtenissen Anton gedurende zijn leven achtervolgen. Hij beseft meer en meer dat er een zeer dunne scheidslijn is tussen goed en fout.

Je kan niet anders dan constateren dat het verhaal niets aan zeggingskracht verloren heeft, de vrijheid van de mens blijft kwetsbaar en is anno nu niet vanzelfsprekend. Gouden Kalf-winnaar Leendert de Ridder speelt Anton Steenwijk. Peter Bolhuis en Henriëtte Tol speelden vijftien jaar geleden al glansrollen in deze voorstelling en keren nu terug. “Prachtig”, oordeelde NRC toentertijd en gaf vijf sterren.

Prijzen

Rang 1

€ 34,50

Rang 2

€ 32,-

De prijzen zijn inclusief (pauze)drankje.

Cast & Creatives

Producent: Bos Theaterproducties / Inge Bos
Regie: Bruun Kuijt
Script:Léon van der Sanden
Met: Leendert de Ridder, Henriëtte Tol, Peter Bolhuis, Tim Linde, Anna Bartels
Decorontwerp: Herbert Janse
Kostuumontwerp: Dorien de Jonge
Lichtontwerp: Uri Rapaport, Bart van den Heuvel
Technisch producent: Tom Vollebregt – Events Light