Theater Na de Dam

voor en door Alphense jongeren

Elk jaar zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Jongerenvoorstellingen vormen een wezenlijk onderdeel van Theater Na de Dam. 

Samen met Castellum en onder leiding van professionele theatermakers verdiepen jongeren uit Alphen aan den Rijn zich in de geschiedenis van Alphen aan den Rijn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en maken hier een voorstelling over, die eenmalig te zien is op 4 mei, om 21.00 uur. 

Meemaken?

Ben je tussen 12 - 20 jaar en wil je mee doen? Neem dan contact op

Annelies de Jeu
E annelies@castellum.nl
o.v.v. Theater Na de Dam

EDITIE 2024

We zoeken jongeren tussen 12 en 20 jaar én ouderen die hun verhaal willen delen.

Jongeren 12-20 jaar

Kun jij een verhaal vertellen, toneelspelen, muziek maken of dichten of vind je het leuk om de geschiedenis in te duiken en te filosoferen? 

Doe dan mee aan Theater na de Dam 2024 in Castellum!

Samen met andere jongeren verdiep je je in de geschiedenis van jouw woonplaats in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Onder leiding van theatermaker Irene Cournil ga je in gesprek met ouderen en nabestaanden over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Je onderzoekt samen de betekenis van de Tweede Wereldoorlog ten opzichte van de ingewikkelde tijd waarin wij nu leven. De herinneringen en gesprekken vormen de basis van de voorstelling, die jullie samen gaan maken. 

Repetities

Vrijdagavond 8 maart
Vrijdagavond 15 maart
Vrijdagavond 5 april
Zaterdagmorgen 6 april
Vrijdagavond 12 april
In de meivakantie (29 april t/m 3 mei)

Kun je niet alle repetitiedata aanwezig zijn maar ben je wel enthousiast? Stuur dan zeker ook een berichtje. Aanmelden kan door een mail te sturen naar annelies@castellum.nl

Speeldata

De voorstelling wordt op zaterdag 4 mei om 21.00 uur aansluitend aan de dodenherdenking gespeeld in Castellum. Op zondagmiddag 5 mei speelt de voorstelling nogmaals als onderdeel van het bevrijdingsfestival Alphen.

Dinsdagochtend 14 mei wordt de voorstelling eenmalig gespeeld voor de leerlingen van verschillende middelbare scholen uit Alphen. 

Voor de voorstelling op dinsdagochtend 14 mei nemen we samen contact op met je school om iets te regelen i.v.m. afwezigheid. 

Vervoer

Als vervoer lastig is, denken wij graag mee aan een oplossing. 

Ouderen gezocht die verhaal willen delen

Hoe zag het leven eruit in Alphen aan den Rijn tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hoe herinnert u zich de oorlog en hoe speelt deze door in uw leven? Wat betekent de oorlog voor onze samenleving en de jongeren van nu? Wat mogen wij nooit vergeten?

Ter voorbereiding van dit theaterproject zijn wij op zoek naar ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en hun verhalen en herinneringen willen delen. Het project gaat over Alphen aan den Rijn, maar mocht u in een andere plaats opgegroeid zijn, horen wij ook graag uw verhaal. Dat kan bij u thuis, in gesprek met een kop koffie, of telefonisch, bij theater Castellum of op papier. 
 
Deze gesprekken vormen samen met ander bronmateriaal de inspiratie voor de voorstelling die op 4 mei aansluitend aan de Dodenherdenking in het Burgemeester Visserpark wordt gespeeld. Ook is de voorstelling onderdeel van Bevrijdingsfestival Alphen op zondag 5 mei. Leerlingen van verschillende middelbare scholen in Alphen aan den Rijn volgen een educatief project rondom de voorstelling en bezoeken gezamenlijk de voorstelling op dinsdag 14 mei.  

Maak het mee!

Interesse om mee te doen aan Theater Na de Dam? Neem dan contact op met Annelies de Jeu, creatief producent bij Castellum. Stuur een mail naar annelies@castellum.nl