OpeningsFestival

Cultureel Seizoen

  • Rijnplein, Terras voor Parkvilla

Samen met Cultuurplatform KHABBAZ en de gehele Alphense cultuursector vieren we deze zaterdag de opening van het Culturele Seizoen 2024/2025. Ook dit jaar verrassen we het publiek met alles wat Alphen aan den Rijn samen met de omliggende dorpen te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur.

Cultureel festival op Rijnplein

Jong en oud kunnen tussen 11:00 - 16:00 uur cultuur meemaken, mee maken, sfeer proeven en kennismaken met een divers en verrassend aanbod. 

Op het Rijnplein vind je naast het Cultuurpodium, waar diverse live optredens plaatsvinden van o.a. Dilana Smith en Lucas van Merwijk, ook een aantal 'cultuurpleinen' waar je lessen, workshops en presentaties kunt volgen.

Klapstoelkabaret

In samenwerking met Parkvilla presenteert Castellum 's avonds om 20:00 uur KlapstoelKabaret: intieme en komische optredens in de buitenlucht, op het terras voor Parkvilla. Zaterdagavond 31 augustus zie je Anne Neuteboom en Pieter Verelst, twee artiesten uit de Klapstoel-selectie,  

Gratis te bezoeken, maar neem je eigen klapstoel mee! 
Kom op tijd, want VOL = VOL. 

Anne Neuteboom maakt onaangepast cabaret, ontwapenend en brutaal. Ze maakte al drie succesvolle programma's, werd genomineerd voor Neerlands Hoop (‘een frisse wind in het huidige cabaretlandschap’, aldus de jury) en ontving lovende recensies. Zo schreef Trouw (★★★★) over haar laatste voorstelling: "De Utrechtse cabaretière wist al meermaals te ontwapenen met haar uitstraling van het meisje met de grote mond en het kleine hartje." En het Parool: “Ze is grappig en grof, maar vooral erg goed.” Ze schreef columns in Mezza (AD) en heeft daarnaast een webshop met zelfontworpen merchandise.

Pieter Verelst staat bekend om zijn waanzinnige verhalen, absurde humor en muzikale vondsten. In 2015 won hij zowel de jury- als de persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival en sleepte een jaar later de juryprijs bij het befaamde Camerettenfestival in de wacht. De Vlaamse krant De Standaard beschrijft de stijl van Pieter Verelst als “Briljant absurdisme” en ziet hem als de meest talentrijke Vlaamse cabaretier in lange tijd. In zijn programma’s viert het fysieke en verbale absurdisme hoogtij. Naast cabaretier is Pieter de bedenker van de absurde podcast Meneer Karton en was te zien in de Vlaamse tv-serie De Bunker en het toneelstuk Amor mundi.