Odysseus reizen

CKV leerlingen 5 VWO

‘Er bestaat niets mooiers dan het oor te lenen aan de zanger die de doden bezingt van helden en goden’, aldus Homerus.

Maandag 11 maart presenteren de leerlingen uit 5 vwo voor het vak Cultureel Kunstzinnige Vorming een eigen uitvoering van het verhaal 'Odysseus': humoristisch, ernstig, geïmproviseerd en geactualiseerd op z’n tijd. Ze hebben in een paar weken tijd een voorstelling van 9 aktes uitgewerkt tot een inspirerend stuk.

De leerlingen hebben zich laten inspireren door het verhaal van de reiziger Odysseus, de man die een held werd en ook een verliezer was op z’n tijd, maar zichzelf en zijn vrienden er steeds weer bovenop hielp. Hij die soldaat en koning tegelijkertijd was.

Hoe kan je, na verwoestingen te hebben aangericht, ooit nog thuis komen?

Het gaat over die mens die als onbekende aan moet kloppen voor eten, hij die drenkeling en zwerver is en tegelijkertijd zijn vrienden uit de nood redt of de strijd aangaat met het grote gevaar?

Wie is Odysseus? Pas wanneer Odysseus in een land komt waar zijn verhaal wordt aangehoord, krijgt hij zijn identiteit terug en kan hij thuiskomen.

Kunnen wij luisteren naar de verhalen van vreemdelingen? Kunnen wij luisteren naar elkaars verhalen?

De Leerlingen klas 5 vwo CKV hebben zich verdiept in dit verhaal van de Odysseus en maken er een eigen vertaalslag van. Deze 9-actes worden uitgevoerd in de kleine zaal en u kan genieten van de originele en energieke uitwerken van de leerlingen van het Groene Hart Lyceum.