• Jeugd en familie
  • 10+

De Witte Pomp

De Jas (10+)

  • Zonder pauze
  • Inclusief (pauze)drankje
  • Borrelplank mogelijk
  • Verwachte eindtijd 15:00
  • Kleine Zaal
  • Tickets vanaf € 14,50

Deze voorstelling is geannuleerd wegens privéomstandigheden van een van de spelers. Bezoekers worden/zijn per e-mail geïnformeerd. 

Poppen- en muziektheatervoorstelling over kleine mensen die grootse daden verrichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De Jas is een poppen- en muziektheatervoorstelling over de kracht van verbeelding. Het verhaal speelt zich af tijdens de donkerste momenten van de Tweede Wereldoorlog. Een voorstelling over kleine mensen die grootse daden verrichten. Over hoop en wanhoop. Over licht in de duisternis. En over een geschiedenis die actueler is dan ooit.   

De Tweede Wereldoorlog is zware kost. Maar onmisbaar in de opvoeding van een kind. Hoe zorg je er nu voor dat je dit soort verhalen tóch kunt delen met kinderen? Dat was een van de vragen die theatermaker Meike van den Akker zich stelde. Juist poppentheater leent zich voor het vertalen van grote thema’s. Poppen kunnen het groteske verbeelden, zonder dat het te schokkend wordt. Ellende wordt poëzie. Maar het verhaal wordt wel degelijk verteld. 

De Jas is een Nederlands-Noorse coproductie van De Witte Pomp en Nordland Visual Theatre. 

Het verhaal 

Op een herfstige oktoberdag in 1941 wordt de grootvader van het 13-jarige Joodse meisje Manasse voor haar ogen doodgeschoten door een SS’er. Zomaar. In een streven haar grootvader dicht bij zich te houden, trekt Manasse zijn jas aan. Dan doet ze een bijzondere ontdekking: in een verborgen jaszak vindt ze de pop van een prins. 

De pop komt tot leven en laat het meisje in de voetsporen van haar opa treden: Manasse wordt poppenspeler. In een poging de weeskinderen in het overvolle getto van Warschau hun ellende even te laten vergeten, treedt Manasse voor ze op. Maar dan eist een SS’er dat het meisje ook voor de Duitse soldaten gaat spelen. Met de prins aan haar zijde komt Manasse in het hol van de leeuw. En daar ontdekt ze dat verzet vele vormen kent.  

Prijzen

Rang 1

€ 17,-

De prijzen zijn inclusief (pauze)drankje.

Maak je bezoek compleet

Over De Witte Pomp

Meike van den Akker is artistiek initiator van De Witte Pomp. Zij heeft twintig jaar ervaring in de discipline poppen- en objecttheater, als theatermaker, poppenbouwer en actrice/ poppenspeler. Van 2003- tot 2013 was zij artistiek leider van Tg. Winterberg. Daarna heeft ze negen jaar als freelance theatermaker en -speler bij verschillende gerenommeerde theatergroepen gewerkt, zoals Nationaal Toneel, Opera 2Day, Ulrike Quade Company, Het Houten Huis en Nationale Opera & Ballet. Daarnaast is ze momenteel te zien als èèn van de poppenspelers in de peuter en kleuterserie 'Dropje' van de NTR.